Općenito o hrani

Ovdje ću objavljivati zanimljive činjenice o hrani na koje naiđem istraživanjem na internetu ili po časopisima.

Gotovo polovica hrane na svijetu se baca

Podaci o bacanju hrane variraju od 30 do čak 50% hrane koja ne dospije na naše tanjure. Razlozi za ovakvo rasipanje su razni: pretjerano strogi rokovi trajanja, akcije s popustom na količinu, zahtjevi da hrana izgleda kozmetički lijepo, loša organizacija i skladištenje.

U Seattleu je zabranjeno bacati hranu

Od početka ove godine, u Seattleu u saveznoj državi Washington, zabranjeno je bacanje hrane i otpadaka od hrane u smeće. Grad Seattle na taj je način odlučio stati na kraj rasipanju te potaknuti recikliranje i kompostiranje.

Postoji razlog zašto je hrana u zrakoplovu neukusna…

Hrana u avionu može biti loša, ali nije stvar (samo) u tome. Na 10+ tisuća metara, okusni pupoljci otupe i događa se slično kao kad smo prehlađeni – ne osjećamo okus najbolje. Putnici percipiraju slatkoću i slanost hrane 30% manje nego na tlu, a smanjena vlažnost u kabini dodatno umanjuje osjetilo njuha.

Prva salata iz svemira

U kolovozu 2015. godine, astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji su prvi put kušali hranu koju su sami uzgojili. Rimska salata je rasla 33 dana – polovicu su degustirali astronauti, dok je druga polovica zapakirana i čeka testiranja kad se vrate na zemlju.

Strah od povrća

Ne volite povrće? Niste sami. Lachanophobia ili strah od povrća je prepoznata fobija, ako je suditi prema jednoj Britanki koja je dobila tu dijagnozu 2009. godine tvrdeći kako sam pogled na povrće u njoj izaziva paniku i tjeskobu.

Japanske četvrtaste lubenice

U Japanu su prije više od 10 godina doskočili problemu lubenice koja se kotrlja po stolu i otežava rezanje. Lubenicu jednostavno uzgojili u kutiji, a ona je poprimila njezin oblik. Rezultat je četvrtasta lubenica koja je od prošle godine postala izvozni proizvod Japana.

Sveprisutni kukuruz

Kukuruz možemo naći u žitaricama za doručak, kruhu, čipsu, nekim bezalkoholnim pićima, ali tu popis ne staje. Prema nekim podacima, četvrtina proizvoda u prosječnom supermarketu dolazi i iz kukuruza, a ova sveprisutna biljka koristi se i u drugim procesima proizvodnje: od industrije nafte do kozmetike.

Neke se namirnice izlažu zračenju

Određene vrste namirnica izlažu se kontroliranom zračenju kako bi se povećao rok trajanja i ubile štetne bakterije. Razine zračenja su propisane, a ono se najčešće primjenjuje za proizvode kao što su pšenica, brašno, čitavi i mljeveni začini, sušeno bilje i čajevi.

Nekvarljive namirnice

Med je jedna od rijetkih namirnica koja ima gotovo neograničeni rok trajanja, no nije jedina. Šećer, kukuruzni škrob, neke vrste riže, alkoholni ocat, čisti ekstrakt vanilije i sol samo su neki sastojci koji mogu potrajati dulje no što bismo očekivali, ukoliko se pravilno skladište.

Kineski zid od Nutelle

Sigurno ste znali da je Nutella popularna, ali ne i koliko: godišnje se proda toliko staklenki Nutelle da bi se mogao pokriti cijeli Kineski zid, i to 8 puta!

Nešto o maslacu od kikirikija (eng)

  1. It takes about 540 peanuts to make a 12-ounce jar of peanut butter.
  2. By law, any product labeled “peanut butter” in the United States must be at least 90 percent peanuts.
  3. It takes fewer than 5 gallons of water to produce 1 ounce of peanuts. (Bonus fact: 1 ounce of almonds takes 80 gallons)
  4. The average peanut farm is 100 acres.
  5. The Huffington Post (Sept. 2014) asked, “What makes the best peanut butter and jelly sandwich? “Good question,” we say! Results show, 36 % say strawberry jam is favorite (grape is 31%); favorite bread is white bread (54%); favorite type of peanut butter is smooth (56%) and a whopping 80 % like their PB & J with the crust left on the sandwich. Discover why the PB&J is the best sandwich ever.
  6. Two peanut farmers have been elected president of the USA – Thomas Jefferson and Jimmy Carter.
  7. Astronaut Alan Shepard brought a peanut with him to the moon. Read about peanuts bringing good luck to NASA and making a PB&J on the International Space Station.
  8. Former President Bill Clinton says one of his favorite sandwiches is peanut butter and banana; also reported to have been the favorite of Elvis “the King” Presley.
  9. There are six cities in the U.S. named Peanut: Peanut, California; Lower Peanut, Pennsylvania; Upper Peanut, Pennsylvania; Peanut, Pennsylvania, Peanut, Tennessee; and Peanut West Virginia.
  10. According to Little Brownie Bakers, cookie bakers use about 230,000 pounds of peanut butter per week to bake Girl Scout’s Do-si-dos and Tagalongs.
  11. Women and children prefer creamy, while most men opt for chunky.
  12. People living on the East Coast prefer creamy peanut butter, while those on the West Coast prefer the crunchy style.
  13. “Boiled peanuts” are considered a delicacy in the peanut growing areas of the South. Freshly harvested peanuts are boiled in supersaturated salt water until they are of a soft bean like texture. They are most frequently enjoyed at the end of the day with a favorite beverage.
  14. Goober—a nickname for peanuts—comes from “nguba”, the Congo language name for peanut.
  15. Peanuts are sometimes called “ground nuts” or “ground peas” because peanuts grow underground.
  16. George Washington Carver was known as the “plant doctor” and the “grandfather of peanuts”. Though he did not invent peanut butter, he discovered many ways to use peanut and innovative farming methods, including crop diversification and soil conservation.

Izvor: http://nationalpeanutboard.org/peanut-info/fun-facts.htm

Advertisements