Kruh i tijesta

Bagels

peceni

Moja najdraža peciva. Prvi put sam ih radio prije 2-3 godine, i iako, gledajući unatrag, mi tad nisu najbolje uspjeli, zaljubio sam se u njih i od tad ih radim stalno i usavršavam tehniku izrade. Ukusni su tostirani i jednostavno premazani maslacem i džemom, maslacem od kikirikija i nutellom, svježom ricottom i vlascem, krem sirom i dimljenim lososom što je ujedno i jedna od klasičnih kombinacija. Ono što ih čini posebnima je to što se prije pečenja prokuhaju na minutu, kako bi zadržali zbijeniju teksturu pri pečenju i ne „narasli“ toliko. Priprema traje dosta dugo, ali je izrazito jednostavna i sav trud se na kraju isplati, vjerujte mi!

Sastojci:

Jedna vrećica suhog kvasca
1 ½ čaša tople vode
2 žlice šećera plus jedna žličica
3 ½ čaše krušnog brašna
2 žličice soli

Za vodenu kupelj:
12 čaša vode
1/3 čaše meda
1 bjelanjak razmućen s malo vode
Po želji sjemenke maka, bundeve, suncokreta, sezama…

Postupak:
U maloj zdjeli pomiješati vodu, žličicu šećera i kvasac, ostaviti sa strane par minuta i pustiti kvasac da se aktivira.
U zdjelu miksera dodati sve sastojke uključujući smjesu kvasca i miksati nastavkom za tijesta oko 8 minuta na laganoj brzini dok se ne dobije glatko tijesto. U nauljenu posudu premjestiti tijesto i pustiti da se diže oko sat i pol.
Kad se tijesto digne (neće se udvostručiti ali će biti prilično dignuto), premjestiti na lagano pobrašnjenu površinu i podijeliti na 8 jednakih dijelova.
Svaki dio formirati u lopticu tako da se rola između dlana i radne površine.
Nakon toga pobrašniti oba kažiprsta, probušiti rupu u sredini svake loptice i, koristeći oba prsta, probiti rupu i rotirati prste dok se ne dobije rupa promjera od oko 5 centimetara.
Priložit ću i video ovog postupka kako bi vam bilo lakše predočiti postupak.
Postaviti bagelse na lim za pečenje na koji je postavljen papir za pečenje, pokriti vlažnom krpom i pustiti da stoje oko 20 minuta.
Za to vrijeme, zagrijati pećnicu na 220°C i postaviti rešetku na gornju trećinu pećnice.
U velikoj širokoj posudi ugrijati vodu s medom, pustiti da zavrije i zatim smanjiti vatru, dodavati po 4 bagelsa i kuhati po minutu sa svake strane, zatim prebaciti na isti lim i ponoviti postupak.
Premazati vrhove i stranice bagelsa bjelanjkom i po želji posipati sjemenkama.

nepeceni

Peći oko 20 minuta ili dok ne poprime duboku zlatnu boju.

peceni

 

Focaccia s krumpirom, karameliziranim lukom, ružmarinom i maslinama

focaccia1.jpg

Focaccia je talijanski kruh kojeg odlikuje izuzetno hrskava korica, dok je unutrašnjost u isto vrijeme nevjerojatno lagana i prozračna. Također, jedna od stvari koja odlikuje ovaj prekrasan kruh je i maslinovo ulje, koje igra veoma važnu ulogu u dobivanju te krasne zlatne boje. Ono što ćete staviti na vrh focaccie je isključivo vaš izbor. To mogu biti cherry rajčice uz dodatak bosiljka i češnjaka, ružmarin, ploške krumpira, ili u ovom slučaju karamelizirani luk i masline. Također, ovo tijesto sadrži i krumpir koji mu daje posebnu punoću okusa i specifičnu teksturu.

Sastojci:

1 veliki krumpir
4 čaše mekog brašna
1 vrećica suhog kvasca
2 žlice maslinovog ulja
1 žličica soli
Topla voda

Za vrh:
4 luka
Maslinovo ulje
20 maslina, otkoštenih
2 žličice svježeg nasjeckanog ružmarina
Morska sol

Postupak:

Skuhati krumpir u malo slane vode, ocijediti i napraviti pire.
U veliku zdjelu dodati sve sastojke i postupno vodu dok se ne stvori tijesto.
Na lagano pobrašnjenoj površini mijesiti tijesto 5-7 minuta, dok ne postane glatko i sjajno.
Tijesto premjestiti u lagano nauljenu posudu, pokriti i pustiti da se diže oko sat vremena ili dok se ne udvostruči.
Dok se tijesto diže, u posudi zagrijati ulje i dodati luk, pa pirjati na što lakšoj vatri 20 do 25 minuta dok ne poprime zlatnu boju.
Zagrijati pećnicu na 220°C.
Lagano nauljiti posudu za pečenje (28×33 cm), tijesto prebaciti u nju, na tijesto staviti pirjani luk, masline, ružmarin i morsku sol pa obilno nauljiti maslinovim uljem.
Ovo je ujedno i odlika foccacie, uvijek se obilno naulji prije pečenja da bi poprimila što ljepšu boju.
Ostaviti da se odmori 30 minuta, zatim peći dok ne poprimi lijepu zlatnu boju, oko 20-25 minuta, pustiti da se ohladi prije posluživanja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s