Deserti

Babka pahuljica s čokoladom i narančom

pecena

Ovo je kruh za kojeg sam dobio najviše pohvala i najviše lijepih komentara. Porijeklom dolazi iz Poljske, a naziv dolazi od poljske riječi za baku. Ovo je mali „twist“ (čak i doslovno) koji je neopisivo ukusan. Kombinacija čokolade i naranče je klasik i svi je obožavaju, a u kombinaciji s tijestom koje podsjeća na brioche i preljevom od naranče čini nešto stvarno posebno. Iako zapravo nije ni malo komplicirano, izgledom je također veoma impresivno, ali ne morate nikome reći koliko je lagano i pustite goste da se dive vašem umijeću  .

Sastojci:

Za tijesto:
3 1/2 čaše oštrog brašna
Sok i korica jedne naranče
3 jaja
100ml mlijeka
Žličica soli
2 vrećice (od 7g) suhog kvasca
1/3 čaše šećera

Punjenje:
150g čokolade sa 70% kakaa
4 žlice maslaca
Korica dvije naranče
3 žlice kakaa

Postupak:

U zdjelu miksera dodati brašno, šećer i kvasac na jednu stranu, a sol na drugu stranu kako ne bi ubila kvasac.
Dodati sok naranče i jaja u mjernu posudu i zatim dopuniti mlijekom do 300ml.
Dodati mokre sastojke u suhe zajedno s koricom i miksati 5 minuta velikom brzinom dok se ne stvori kompaktno tijesto. Po potrebi dodati malo mlijeka ili brašna.
Tijesto prebaciti u nauljenu posudu, pokriti i pustiti da se diže dok se ne udvostruči, oko sat vremena.
Nakon toga staviti na pobrašnjenu površinu i podijeliti na 4 jednaka dijela.
Izvaljati sve dijelove na jednake krugove.
Sastojke za punjenje sve staviti u zdjelu, staviti u mikrovalnu i topiti u intervalima od 30 sekundi dok se sve ne otopi.
Nakon toga, na tepsiju za pečenje staviti jedan dio tijesta, premazati čokoladom i tako do vrha (zadnji dio ne premazivati!).
Zatim izrezati na četvrtine ne režući do kraja, zarezati 2/3 svake četvrtine, svaku polovicu zakrenuti na suprotnu stranu dva puta, spojiti na vrhu i podvući ispod sebe.
Ostaviti da se diže još sat vremena.

nepecena.jpg

Premazati razmućenim jajetom i peći na 180°C 35 minuta.
Nakon 20 provjeriti i ako je pretjerano rumeno, pokriti aluminijskom folijom do kraja pečenja.
Pri posluživanju posipati šećerom u prahu.

 

Torta s mrkvom

Ovo je meni jedna od najdražih, ako ne i najdraža torta. Pun, sočan i sladak biskvit u kombinaciji s kiselkastom kremom od sira čini ovu tortu toliko posebnom i prikladnom za svako doba godine, a pogotovo za zimske mjesece kad nam svima treba nešto s notama cimeta i toplijih začina. Mrkve ima puno, ali ona nije tu zbog okusa, nego da ovaj biskvit učini što sočnijim.


Sastojci:

Za biskvit:

400g šećera
4 jaja
400ml sucncokretovog ulja
400g mekog brašna
3 žličice praška za pecivo
Žličica cimeta
Malo svježe naribanog muškatnog oraščića
400g fino naribane mrkve
Za kremu:
100g maslaca
50g šećera u prahu
500g svježeg krem sira (ABC ili Vivis)
Malo ekstrakta vanilije


Postupak:

Pjenjačom izmutiti šećer, jaja i ulje.
Zatim u drugoj zdjeli pomiješati brašno, prašak za pecivo i začine.
Dodati u mokru smjesu i na kraju umiješati mrkvu.
Maslacem namastiti kalup za torte (22cm), izliti smjesu za biskvit pa peći na 170°C oko sat i pol.
Kad je pečeno i ohlađeno, prerezati na pola, polovicu premazati kremom, pokriti drugom polovicom i zatim premazati cijelu tortu preostalom kremom.
Poslužiti uz kavu ili čaj.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s