Glavna jela

Burgeri

berger

Ovi burgeri su nastali sasvim slučajno. Radili smo si večeru i sve smo smišljali putem, da bi na kraju dobili vjerojatno jedne od najboljih burgera koje smo ikad probali. Mekana žemlja iznutra i hrskava izvana fantastično upija sve okuse, umak koji je divna baza i pun je jakih i hrabrih okusa, a opet nije toliko jak da ubije sve ostalo, sočno meso koje i bez roštilja ima okus kao da je na njemu pečeno, kvalitetan cheddar sir koji dodaje punoću i kremast je, pečena paprika kao malo iznenađenje i salata koja sve osvježava – sve ovo ima jednaku ulogu i jednako je važno u ovom burgeru.

Sastojci (Poslužuje dvije osobe):

4 žemlje
4 svinjska kotleta bez kosti
4 velike kriške cheddar sira
Zelena salata
Jedna velika crvena paprika
Češnjak u granulama
Slatka paprika u prahu

Za umak:
Dva velika luka
Dva češnja češnjaka
Jedna limenka kvalitetne rajčice
Dvije žličice mješavine začina za tacose
Pola žličice ljute paprike
Maslinovo ulje
Sol
Papar


Postupak:

Zagrijati veliku tavu s malo maslinovog ulja i pećnicu na što jače (po mogućnosti samo gornje grijače).
U lonac srednje veličine staviti malo maslinovog ulja, dodati luk nasjeckan na polumjesece i češnjak da omekšaju, začiniti mješavinom začina za tacose, solju i paprom, dodati rajčicu i pustiti da se reducira 15-ak minuta.
Za to vrijeme u zdjelicu staviti maslac i staviti u pećnicu tek toliko da se otopi.
Kotlete otkostiti, začiniti solju, paprom, češnjakom u granulama i slatkom crvenom paprikom po želji, pustiti sa strane da se marinira i da se okusi prožmu.
Papriku očistiti i narezati na 4 komada slične veličine, začiniti solju i popržiti na tavi dok ne omekani i dok se malo karamelizira, pustiti sa strane.
Žemlje prerezati po pola, premazati omekšalim maslacem i staviti u pećnicu da poprime zlatnu boju.
Za to vrijeme, u vruću tavu staviti meso i kad je skoro gotovo, na njega staviti krišku cheddara, smanjiti vatru na najmanje, poklopiti i pustiti da se sir rastopi.
Izvaditi žemlje iz pećnice i početi slagati burgere. Na dno žemlje staviti umak, zatim meso, list salate, pečenu papriku i sklopiti.
Dobar tek!

 

Kremasti rižoto s tikvicama, pečeni svinjski kotleti s maslacem i kaduljom

rizoto1.jpg

Ovaj rižoto sam odlučio napraviti kad sam shvatio da će mi jedina tikvica koja mi je ostala u hladnjaku vjerojatno propasti, pa sam ju odlučio iskoristiti. Moram priznati da me ovaj rižoto, za kojeg sam na početku mislio da neće biti poseban, oduševio. Svi sastojci u njemu ga čine izrazito ukusnim, a u kombinaciji sa sočnim kotletima koje prožima aroma kadulje i maslaca, pun je pogodak.


Sastojci za rižoto (Poslužuje 4 osobe):

50g maslaca + još nekoliko žlica za kasnije
1 mala ljutika
2 češnja češnjaka
250g tikvica
175g riže za rižoto
1.2l povrtnog temeljca
25g parmezana (svježe naribanog)
Po želji malo mascarpone sira (za kremastiju teksturu)
Maslinovo ulje
Sol
Papar

4 svinjska kotleta
Mali svežanj kadulje


Postupak:

U lonac srednje veličine dodati maslac, rastopiti pa dodati sitno nasjeckanu ljutiku i češnjak pa pržiti oko 5 minuta dok ljutika ne postane staklasta.
Nakon toga, dodati tikvice nasjeckane na kockice i pržiti dodatnih 5-6 minuta dok ne omekane i ne poprime blago karameliziranu boju.
Zatim dodati rižu i pržiti 2-3 minute dok riža ne postane staklasta pa zaliti s par čaša temeljca, konstantno miješati dok temeljac ne ispari i ponavljati postupak dok se ne potroši sav temeljac.
Kad je rižoto skoro gotov, u tavi zagrijati malo maslaca i maslinovog ulja, pa dodati prethodno soli i paprom začinjene kotlete, peći 2-3 minute sa svake strane na jakoj vatri i na kraji dodati kadulju.
Rižoto ugasiti, dodati svježe naribani parmezan i ostatak maslaca, promiješati i ostaviti da se opusti 5-10 minuta. Ovaj dio je izuzetno važan.
Nakon toga poslužiti i uživati. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s